Bouwvakker wordt waterrat - Reisverslag uit Dubai, Verenigde Arabische Emiraten van Michel Mulder - WaarBenJij.nu Bouwvakker wordt waterrat - Reisverslag uit Dubai, Verenigde Arabische Emiraten van Michel Mulder - WaarBenJij.nu

Bouwvakker wordt waterrat

Door: Michel Mulder

Blijf op de hoogte en volg Michel

21 Augustus 2005 | Verenigde Arabische Emiraten, Dubai

Hoe is het na 3 weken in Dubai? Ik kan zeggen: alles gaat goed!

En hoe gaat het in NL en BE? Al de kachel aan of valt het mee? Het gemakkelijke aan internet is dat ik zeker probeer het nieuws van thuis te volgens. Moet toch een beetje op de hoogte blijven van wat er bij jullie gebeurt, nietwaar?

Inmiddels ga ik aardig aan het werkritme wennen. Ik zal niet meer klagen over die langen dagen, en ook niet dat het er 6 zijn. OK, misschien af en toe nog dan…

Het werken blijft wennen. Er zijn veel nieuwe dingen. Allereerst al de omvang van het project. Dat is enorm! Ik heb al eerder verteld dat het 2 afzonderlijke brugdelen van elk ruim 2 km zijn. De aanneemsom is € 81 miljoen en de bouwtijd is 23 maanden, volgens kenners extreem en veel te kort. De bruggen moeten in januari 2006 open. Ik zal zo een paar leuke weetjes opsommen die in elk geval voor mij helemaal nieuw zijn:
- Er wordt 24 uur per dag en 7 dagen in de week gewerkt. Volgens sommigen is het moderne slavernij, maar daar ben ik het niet helemaal mee eens;
- Besix beschikt over eigen kranen, eigen sleepboten, eigen graafmachines en ga zo maar door. Het machinepark is indrukwekkend groot.
- Op het werk is een eigen onderhoudsdienst voor eigen materieel aanwezig, compleet met werkplaats en een stuk of 10 man personeel;
- Op het werk is een eigen timmerfabriek en een eigen vlechtcentrale waar alle wapening geprefabt wordt;
- Voor dit werk is een aparte betoncentrale gebouwd, welliswaar in onderaanneming;
- Het beton wordt (gezien de temperaturen overdag) aangemaakt met ijs en alleen ’s avonds of ’s nachts verwerkt;
- De staf bestaat uit ongeveer 15 blanken/expats. Voor alle overige taken hebben we Indiërs in alle rangen, standen en kasten. In ons site-kantoortje hebben we onze eigen ‘office-boy’ die voor ons kopieert, koffie haalt en zelfs onze auto wast;
- Globaal gerekend worden er voor elke westerse bouwvakker ongeveer 4 Indiërs aangenomen.

Eigenlijk is het zo dat je ‘Site Superintendent’ (mijn functie dus) een soort regelneef bent. Waar het om gaat is dat je alles voor die gasten organiseert zodat zij verder kunnen. Dus alle transport, logistieke problemen door het werken op het water, ruimtegebrek door het werken op eilanden. Mijn werk is dus alles boven het water. De tijdelijke ondersteuning voor het brugdek, de bekisting en uiteindelijk het storten en asfalteren van het brugdel. Regel het maar. Het is dus zeker een uitdaging!

Dat Besix echt een internationaal bedrijf is blijkt wel uit het personeelsbestand. De naaste collega’s komen uit België, Frankrijk en Italië, maar ook uit Egypte, Jordanië en Syrië. En eigenlijk allemaal geschikte lui. Wel apart om naast zoveel verschillende nationaliteiten te werken.

De jongens uit het Guesthouse (een Irakees, een Vlaming en een Brusselaer en nog 2 waar we weinig/geen contact mee hebben) zijn eveneens toffe gasten. Stuk voor stuk nieuw bij Besix en dus allemaal in hetzelfde schuitje zullen we maar zeggen. Een paar keer per week gaan we wat eten of effe shoppen en ’s weekend spreken we af om wat te gaan doen. En dat is erg gezellig! Hoewel ik ook moet zeggen dat het ‘gezamenlijk wonen’ (wij + de Indiërs) ook het nadeel heeft dat er weinig privacy is.

Intussen probeer ik minstens 1x per week een rondje te gaan hardlopen bij het Al Safa-park, niet ver van het Guesthouse. Dit park is ook populair bij Arabieren die hier hun superluxe Range Rover, gepimpte Audi A6 of zelfs hun Ferrari (echt waar!) parkeren om een rondje te lopen of een potje te voetballen of basketballen. Dit is Dubai!!! Wel apart dat ook vrouwen in volledig zwart gewaad hier komen sporten. Meer dan stevig wandelen laat de kledij echter niet toe. Grappig dat onder de zwarte jurk vaak spierwitte sportschoenen blinken. Goed dat het hier allemaal kan. In de meeste landen rond de Golf is dit uitgesloten! En terwijl ik nog de laatste rek-oefeningen doe klinkt uit de nabije moskee de roep voor het avondgebed…

Nog effekes over het weekend dan. Afgelopen donderdag (begin van ’t weekend) naar Trylogi geweest. Op dit moment dé club van Dubai, maar dat kan volgende maand weer anders zijn. Ze hebben zelfs ‘deur-bitches’ (afgekeken van Betty???) die je afkeurend aankijken, maar je vervolgens toch binnen laten want een écht deurbeleid is er niet. Als je maar welgekleed en/of geld hebt. Eénmaal binnen kom je in een bijna kathedrale omgeving met harde dancemuziek. Geweldig! Arabieren, Punani’s, expats en Russische hoeren gaan hier samen uit hun dak! Voor een flesje Heineken betaal je bijna 8 Euro en voor een tafeltje met uitzicht op de dansvloer betaal je bijna 1000 Euro (geen grap!).

Vrijdag uitgeslapen, en daarna verder uitgeslapen op het strand. ’s Avonds met de Vlaming en de Brusselaer op een Creek-cruise geweest. Met oude houten bootjes cruisen ze de Creek over. Een tochtje van ongeveer 2 uur. Hierbij hoort dan een dinerbuffet. En als toetje een heuse echte buikdanseres! Dat het zeker geen hoogseizoen is bleek uit de enorme opkomst: 8 veel te luidruchtige Italianen en 3 rustige en beleefde expats (jawel, wij dus…).

Het is zeker zo dat tijdens die vrije dag er een echt vakantiegevoel is. En we hebben hier nog zoveel te ontdekken. Wordt vervolgd dus…

• 21 Augustus 2005 - 20:11

Loekie:

het is toch wat michel, wat een andere wereld.
    langzaam vervaagt de herinnering aan ridderkerk......
    geniet van wat je meemaakt en als de brug klaar is komen we kijken...
    karel vliegt binnenkort via dubai naar pakistan dan kan hij het project misschien uit de lucht zien. de wereld is maar klein. al op google-earth gekeken? alle plekken op de wereld via foto's te bekijken dus als je heimwee hebt dan ga je 3d nederland bekijken.hartelijke groet karel en loekie

• 22 Augustus 2005 - 07:42

Karin:

Ongelooflijk zeg wat je daar allemaal ziet en meemaakt, wat heb ik dan toch eigenlijk een saai leventje.
    En wat een gigantische organisatie, Besix.
    Ik denk dat je als een heel ander mens terugkomt door wat je daar allemaal leert en meemaakt.
    groetjes

• 22 Augustus 2005 - 20:21

William, Mireille & Kids:

Muldertje,

Sorry dat ik nu pas reageer op die zéér gave berichtgeving vanuit je nieuwe woon en werk omgeving. Dat komt natuurlijk ook omdat je de berichten naar mijn werk hebt gestuurd en ik ze daarom pas vandaag (22-08-2005)heb gezien (4! weken vakantie hé)Misschien wil je voortaan ons prive mail adres gebruiken (william@vankempen.speedlinq.nl)dan kunnen Mireille & de kids ook kijken en genieten van al dat moois dat je ons laat zien.
    Ik moet zeggen dat alles er zeer impossant uitziet en ben dan ook (in positieve zin) ontzettend jaloers op je. Is toch wel weer wat anders als St.Maarten. (maar ja zo heeft elke plek wel weer zijn eigen charmes)
    Wij zijn zeer benieuwd naar je volgende berichten en wensen je heel veel plezier en geluk in Dubai.
    (p.s. Mireille staat nu achter me en heeft me al in mijn oor gefluisterd dat ze vindt dat we ook een keer moeten komen)

• 23 Augustus 2005 - 12:26

Thomas En Mandy:

Klinkt allemaal top Michel. Door gebrekkige email faciliteiten in het donkere afrika krijg je een langere/leukere/spannendere reactie als we weer thuis zijn. Voor nu, inshallah!

• 28 Augustus 2005 - 11:18

Nadine:

hallo michel, ik kreeg je
    berichten niet meer automatisch, ik werd al ongerust (verdronken, een
    zonnesteek, ..) maar ik heb me nu
    terug aangemeld, dus het zal we lukken
    heb ondertussen alles gelezen en amai wat een avontuur,
    hard werken maar toch ook een
    beetje vakantie
    he beste
    nadine

• 12 September 2005 - 14:08

Frans:

Michel aub je haar weer laten groeien of constant die Yasser Zeeman doek om je kner.