Vervoer, Hop Fest en andere dingen - Reisverslag uit Dubai, Verenigde Arabische Emiraten van Michel Mulder - WaarBenJij.nu Vervoer, Hop Fest en andere dingen - Reisverslag uit Dubai, Verenigde Arabische Emiraten van Michel Mulder - WaarBenJij.nu

Vervoer, Hop Fest en andere dingen

Door: Michel Mulder

Blijf op de hoogte en volg Michel

28 Augustus 2005 | Verenigde Arabische Emiraten, Dubai

Velen van jullie zijn misschien benieuwd in wat voor auto ik rijd. Een beetje expat in Dubai rijdt toch minstens in een 4WD, nietwaar? Ieder weekend door de woestijn crossen enzo, je kent het wel… Maar tot afgelopen donderdag reed ik in een geleaste Mitsubishi Lancer, type GL met een 1.3 motor, model 2005, automaat en kleur wit. Ineens kreeg ik een nieuwe auto! Jawel! Ik heb toch iets goeds gedaan de afgelopen weken. Slechts 66 km stonden er op de teller. Ik rijd nu (je raad het bijna niet) in een prachtige nieuwe Mitsubishi Lancer, type GL met een 1.3 motor, model 2006! Handgeschakeld nog wel. Dit nieuwe vervoer heeft een werkelijk prachtige Cool Silver-kleur, en is voorzien van een heuse echte Kenwood radio/cassette-speler met Dynamic Boost Sound Control System. Wauw! ‘k Wist niet dat er nog cassettes bestonden, maar hier in ieder geval wel. Trouwens wel jammer dat ik ‘m zelf nog moet programmeren. Is er niet zoiets als een autoradio-programmeer-Indiër? Deze nieuwe Mitsubishi heeft overigens een ware evolutie meegemaakt. In het model 2006 is de zonneklep van de bestuurder namelijk voorzien van een spiegel! Dat was dan ook alles wat nog ontbrak aan het oude model! Wat een innovatief merk. Ik kreeg een hele uitleg van de lease-Indiër. Zo ongeveer alle nieuwkomers bij Besix (en dat zijn er nogal wat) rijden in zo’n lease-Lancer, maar er zijn er nog maar weinig met model 2006! Dat zegt toch wel wat. Ik ben er trots op!

Het verkeer hier valt enorm mee, hoewel de reisgidsen ervoor waarschuwen. Maar als je Bangkok of Cairo gezien hebt is het hier nog lang niet zo erg. Gedragsregels als ritsen of richting aangeven gelden hier niet. En ik heb de indruk dat car-kits verboden zijn, want iedereen belt gewoon in de auto met de telefoon in z’n handje. Toegeven, ik ook want ik heb geen car-kit. En er moet natuurlijk wél gebeld kunnen worden in de auto. Afijn, rechts inhalen móet en bij voorkeur met hoge snelheid, wederom zonder richting aan te geven. Het is dus zeker aan te raden echt even om je heen te kijken wanneer je van baan wisselt.

De maximum snelheid in Dubai is 120 km/h. Maar dat geldt niet voor Arabieren in dikke vette terreinwagens die met hoog licht en al seinend over de wegen crossen. Advies: ga ook echt opzij! In de Emiraten is elke auto verplicht uitgevoerd met een (zéér irritant!!!) piepje wanneer de snelheid boven de 120 is. Langs de Sheik Al Zayed-road, zeg maar de ringweg rond Dubai en bij menig verkeerslichten staan flitsers. En de verkeersboetes schijnen niet mis te zijn! Opvallend is dat ook voor bussen de maximum snelheid 120 is. Regelmatig word ik ingehaald door die enorme bussen met rijgedrag alsof het een klein en wendbaar 4WD-jeepje is. Om bang van te worden.

Eén van de eerste dingen die voor mij geregeld werden na aankomst, was een rijbewijs voor de Emiraten. Heel officieel allemaal. Moet je voor langs bij de politie, daar moet je wachten, wachten, nog even wachten en dan ben je aan de beurt. Moet je je paspoort en rijbewijs overhandigen. Worden er allemaal formulieren ingevuld. Uiteraard in het Arabisch. Ik liet het allemaal maar over me heen komen. Tot slot wordt er nog een foto genomen en dan issie klaar. Na ontvangst van mijn visum wordt er een definitief rijbewijs aangevraagd die dan 10 jaar ofzo geldig is.

En hoe was het weekend? Verbazingwekkend trouwens dat het zo snel went dat vrijdag het weekend is in plaats van de zaterdag en zondag zoals ik de afgelopem 32 jaar gewend was.
Eigenlijk zonder veel problemen schakel je over.

Donderdag-avond was er weer het jaarlijks terugkerende Hop Fest in The Irish Village. Moet zeggen dat het een geweldig feest is. 40 verschillende soorten bier uit alle delen van de wereld, een goed live-band en heel veel volk. Heb me met de jongens uit het Guesthouse dan ook goed vermaakt bij de Belgische stand met Hoegaarden en zo’n lekkere donkere Leffe. En nog één, en nog één, en toen nog één en toen… Life in Dubai is good!!! Het Hop Fest is wel een voornamelijk Engels/Iers feestje. En zo als het hoort bij ieder Engels/Iers feestje werd er na consumptie van veel alcohol natuurlijk gevochten. Ze moeten wel hun naam hoog houden, nietwaar?

Vrijdag uitgeslapen. Eindelijk. En voor de verandering aan het zwembad gelegen. Heerlijk. Op het heetst van de dag en met een lekker windje dus eigenlijk voor het eerst echt goed verbrand. Vreemd contrast: terwijl ik halfnaakt aan het zwembad lig, worden moslims vanuit de naastgelegen moskee opgeroepen voor het middag-gebed. In vol ornaat en in grote getalen naar de moskee. Het is natuurlijk wél de zondag voor de moslims.

Vrijdag voor het eerst naar een ander Emiraat geweest: het naastgelegen Sharjah. Je merkt er niets van dat je van het éne naar het andere Emiraat gaat. Geen grensovergang, niets. Misschien een bordje “Welkom in Sharjah”, maar dat heb ik dan gemist. Sharjah is waarschijnlijk het meest conservatieve binnen de Verenigde Emiraten. Alcohol is hier écht verboden, evenals het in één kamer verblijven met iemand van het andere geslacht waarmee je niet getrouwd bent of die geen familie van je is. En een sheesha is hier niet te vinden. Maar Sharjah staat ook bekend als het culturele centrum van het Arabische schiereiland. Dat Sharjah minder welvarend is dan Dubai is al heel snel duidelijk. Het oogt er allemaal net wat minder. Maar het is ook een stuk minder hectisch en daardoor zeker de moeite waard. Sharjah is ook een stukje goedkoper dan Dubai. Vandaar dat veel expats in Sharjah wonen. Resultaat is wel dat er dagelijks enorme files staan richting Dubai. Het is het één of het ander, nietwaar? Maar wat hebben wij in Sharjah gedaan? Shoppen natuurlijk. Want naast cultuur zijn hier ook enorme malls en is er de oude Central Souq, zeer de moeite waard. Hier kom ik zeker nog een keer.

Nog effe over het weer dan. Inmiddels is het bijna september en is de zomer al over z’n hoogtepunt heen. Die deken van vochtigheid is er niet meer. Nu is alleen die brandende zon nog over. Maar het weer kan nog steeds extreem zijn. Zo hadden we afgelopen week een hele dag een zeer harde en zeer droge zuidwester wind. Af en toe leek het bijna een zandstorm. Niet comfortabel om heel de dag buiten te werken. ‘k Ben trouwens wel benieuwd hoe de winters zijn hier. Nu is het met 35 graden nog steeds warm, maar redelijk comfortabel. Die winterse 25 graden zijn misschien zelfs koud???

Genoeg voor nu.

Blijf vooral berichtjes en reacties sturen. Erg leuk!

• 28 Augustus 2005 - 18:55

Loekie:

hallo michel bedankt weeer voor je nieuws.
    karel zit op dit moment in dubai waar hij drie uur moet wachten op de vlucht naar pakistan. een week geen alcohol hij zal wel slanker terugkomen.
    nederland is als altijd .
    vandaag uitmarkt in amsterdam en vorige weeek ben ik naar sail geweest. je mist niets , veel plezier met alle nieuwe indrukken en ik hoop dat je de hitte nog niet zat bent. gr. loekie

• 28 Augustus 2005 - 19:22

Ivo:

Hey Michel
    Je vertelt zo levendig over jouw front dat ik ook maar eens wat van het "thuisfront" zal vertellen. In "mijn tijd" in Irak vonden we het ook altijd zalig iets van hier te horen.Ik heb nu het voordeel dat andere Strabaggers of ex-en zo van mij nog iets horen.
    Mijn eerste en laatste bericht was juist voor "Antwerpen zingt" (veel NL's trouwens).Een regenbui heeft de pret niet gedrukt.Sandra en Monique waren er ook.Vorige week nog maar eens een laatste afscheidsdiner gehad van Bedrijfsburo.Ik heb je e- mail adres aan Sandra gegeven.Misschien al gemerkt??? Ik voel me nu helemaal vrij, geen greintje herinnering of hunkering of gedachte aan het werk. Alleen nog aan de toffe dingen die ik nog eens kan doen.Ik ga Yoga volgen en heb deze week-end een windsurf cursus gevolgd en met groot succes geslaagd.Heb je daar de mogelijkheid om te surfen, tennissen,volley,zeilen?Misschien als het wat frisser is. Zo mijn inspiratie is op, ben te moe van 't sporten.
    Groetjes uit Wommelgem.
    (sport-)ivo.

• 29 Augustus 2005 - 11:21

Karin:

Altijd weer leuk om je verhaal te lezen. Saai is het daar zeker niet!
    Fijn dat je werk gewaardeerd wordt.
    Het is hier nu zonnig en rond de 25 graden. Jij zal de winter daar inderdaad wel koud vinden, terwijl wij juist in de winter naar je toekomen omdat het daar dan lekker warm is.
    Zaterdag a.s. gaan pa & ma op vakantie. Je bankafschriften zijn trouwens niet bij pa & ma aangekomen, ze zijn al bij de bank geweest. Vraag effe aan Ro of ze bij de Herman Robbersstraat liggen en of hij ze naar pa & ma wil sturen.
    Groetjes, ook van pa & ma en oom Dick & tante Rie. Ze hopen allemaal dat je het harde werken en de hitte volhoudt.

• 29 Augustus 2005 - 13:35

Barbara:

Hey Mich,
    Seg, moest je niet meer tewerkgesteld geraken in de bouwsector, kan je steeds auteur ofzo worden hé...je doet dat goed jom!
    Ik be juist terug van een "weekje" Frankrijk..was zalig, lekker gegeten (nu terug WW natuurlijk), leuk gezelschap en enorm veel en goe gelachen..amai!
    Seg nog eens bedankt om je leuke vriend eindelijk eens voorgesteld hebben hé..klikt goed! Is het niet J??? xxxxx
    Ik ben dus sinds gisteren avond laat terug en heb de zon dus meegebracht..ik heb deze week ook nog verlof,dus dat valt reuze mee dat het hier ook nog een s redelijk goed weer is hé!
    Jij gaat bruiner als mij terugkomen waarschijnlijk? aiaia
    Alé M, ik ga j eens laten en mail je één van de volgende eens op je andere adres ;-)

grtz!

• 29 Augustus 2005 - 16:21

Iris:

Hey
    Blij te horen dat je zo goed gesoigneerd wordt door je Indische "vrienden".
    Kan je bij wijze van beloning voor je harde werk geen exemplaar meenemen naar je eigen woonst? Moet zeker lukken na die luxe-car die je verkreeg!
    Enkel goe nieuws van het thuisfront. De kachelverkoop kan weer -tijdelijk- stopgezet worden
    want de zon is in 't land. En dat was eraan te merken van't WE. Was cultuurmarkt in A'pen maar als je echt voor de cultuur kwam, was je eraan voor de moeite. Heel A'pen leek wel op de been en er was geen doorkomen aan! Dan maar, puur uit miserie, de ganse dag op 'n terraske gesleten...
    Jouw WE is dan wel kort maar je maakt er zo te lezen optimaal gebruik van!
    Nog veel plezier op je ontdekkingstocht.

• 30 Augustus 2005 - 18:00

Nadine:

zeg michel, buiten den ivo schrijven er maar alleen vrouwen naar jou ... het begint op te vallen hé. nen nieven otto, awel michelleke dat had ik nou ni gedacht, da je daar zo wild zo over doen, ge zijt precies nen echte belgische mannelijke strabagiaan. uiteraard veel succes ermee. Ik heb ook ne nieven otto op mijn werk gehad, ik weet amper wat merk en van al die knopkes snap ik binnen 4 jaar nog niks, maar ja ...
    de vrouwen die gaan echt voor de job hé ! grapje hoor,
    want wat gaan al die lezers nu wel denken ?
    doei
    nadine