Belgoluxuae
Door: Michel Mulder
Blijf op de hoogte en volg Michel
27 November 2005 | Verenigde Arabische Emiraten, Dubai
Jawel, de kogel is door de kerk! Mijn verlof is van 30/12 tot 13/01. Leuk spel trouwens, wel in december, niet in december, wel in december, niet… Begrijpelijk, ik ben niet de enige die graag met kerst en oud&nieuw thuis is én het werk gaat hier nu eenmaal voor alles. Maar gelukkig zijn er ook een 2-tal Islamitische feestdagen in januari, die ik nu aan m’n vakantie plak. Komt mooi uit! Ik vlieg de 30e ’s ochtends vanuit Dubai met een directe KLM-vlucht naar Amsterdam (aankomst 11.40 uur NL-se tijd), en wordt dan met de NS netjes in Rotterdam afgezet (om 13.31 uur, eveneens NL-se tijd). Is allemaal keurig geregeld vanuit het kantoor hier. ‘k Verheug me erop om een paar weken naar huis te komen en iedereen weer te zien! Tot snel!!!
De Belgoluxuae, ookwel de “Belgian and Luxembourg Association in the United Arab Emirates” (amai, da’s een hele mond vol zeg) organiseert jaarlijks een Gala Night onder beschermheerschap van de Belgische Ambassadeur in de UAE. De 24e november was het weer zover.
De organisatie hoopte ongeveer 400 Belgen te mogen verwelkomen. Gelukkig was Besix één van de hoofdsponsors en dus mocht deze Hollander ook komen. En dit was een avond die ik zeker niet had willen missen! Want voor een geringe eigen bijdrage was er namelijk een onbeperkte voorraad Stella Artois! Stella, is dat geen Belgisch bier??? Heel vreemd dat er geen Heineken was die avond…
En laat ik zeker en vooral niet vergeten te vermelden dat het hoofdgerecht bestond uit mosselen, “Belgian Style” en “all you can eat”. Supervers en direct ingevlogen vanuit België.
Helemaal top, alleen jammer dat het wat lang op zich liet wachten. Valt ook niet mee om voor 400 man mosselen te koken. We hebben de tijd dan ook maar gevuld met Stella, je moet toch wat...
De avond werd gehouden op het grasveld van de “Nad El Sheba Club”. Dit is het clubhuis van de paarden-racecourse. En laat er nou net die avond een race zijn, wat een toeval! Terwijl de tribune helemaal vol zat, hebben wij onder het oog van alle toeschouwers onze mosselen gegeten. Over paardenraces een volgende keer meer, want dat ga ik zeker weten nog een keer zien!
De dresscode was “formal”, het moest tenslotte een feestje worden. Aldus m’n mooie blauwe pak met alle bijbehorende accessoires weer uit de kast gehaald. Blijkt eigenlijk dat ik hier vaker in pak loop dan thuis. Misschien moeten er thuis ook meer feestjes gevierd worden?
Maar wat ik als nuchtere Hollander niet helemaal begreep, is dat er aan het eind van de avond volop met de servetten boven het hoofd gezwaaid werd (zie foto’s). Is dat een traditioneel Belgisch gebruik? O.B.Z.Z.? Ofwel Oud Belgisch Zakdoekje Zwaaien? Of is het misschien de onbeperkte voorraad Stella Artois? Misschien iets dat lokaal geintroduceerd is door alsmaar groeiende Belgische gemeenschap alhier? Reacties graag via deze site of via muldermichel@yahoo.com als je anoniem wilt blijven.
En wat is er verder nog te melden?
Deze week was er de 2-jaarlijkse Dubai International Aerospace Exhibition. De Mig’s, de Boeings en de straaljagers van ‘Patrouille de France’ vlogen over onze hoofden. M’n project is niet ver van de luchthaven, dus we konden alles wat in de lucht gebeurde goed zien. Een enorme afleiding voor de bouwvakkers is gebleken.
En zo was er ook de Airbus A380. De grootste superjumbo ter wereld voor passagiers. Vooral volgens de Franse collega’s (issie niet in Frankrijk gebouwd?) een ongelooflijk spektakel om het apparaat te zien vliegen, het 8e wereldwonder zelfs? Emirates Airways heeft er dan ook maar gelijk 45 van besteld. Samen met nog een paar andere kleine investerinkjes een uitgave van zo’n U$ 9,7 biljoen voor de in Dubai gevestigde luchtvaartmaatschappij. Als je dan toch geld uitgeeft…
Wat had ik graag al die vliegtuigen bij elkaar gezien. Maar helaas was de Exhibition alleen voor genodigden. En deze arme, arme uitvoerder moest trouwens ook gewoon werken, beetje jammer! Overigens dank aan een collega voor de betere foto’s.
En nu we het toch over vliegen hebben. Eén van de afgelopen dagen stond er in de krant dat in Jebel Ali (zo’n 30 km buiten Dubai) een compleet nieuw vliegveld aangelegd zal worden. Volgens het bericht zo groot als Heathrow, waar in 2007 de eerste vliegtuigen moeten landen. Ik zal binnenkort eens een berichtje wijden aan alle gekkigheid die hier gebeurt. Dagelijks staan er diverse berichten in de krant van nieuwe ontwikkelingen hier in Dubai. Echt ongelooflijk wat hier gebeurt!
Deze week hadden we een borrel van m’n werk. Met de collega’s van de brug een biertje drinken in één van de (toeristische) kroegen dichtbij. Dit ter ere van de opening van de wegomleiding voor een nieuwe fase in het project, namelijk de aanleg van een tunnel. Met de files die er tot in de verre omgeving waren bij de opening van de wegomleiding, hebben we de radio alsook de lokale kranten gehaald. Maar wel mooie gelegenheid om in een wat andere omgeving met je collega’s eens wat te doen.
De afgelopen weken hebben we op de waterwerken een mascotte gehad. Een pracht van een valk (het Nationale Symbool van Dubai) die is losgelaten ofwel ontsnapt is. Maar het was al een oud beestje. Nadat één van onze speedboats haar enkele dagen geleden uit het water gevist heeft, is ze overleden op onze ponton. Beetje zielig. Rust zacht lief vogeltje…
Inmiddels raak ik steeds beter bekend in m’n buurtje in Bur Dubai. Bij m’n favoriete Thaise restaurant gaan ze me al kennen (Nee RiK, je kan er alleen eten!). De stokjes worden klaargelegd zodra ik aanschuif; met stokjes eten is hier nogal ongebruikelijk trouwens. Maar keer op keer als ik hier in de buurt rondloop (nog steeds in m’n shirtje met korte mouwen overigens) voelt het goed. Nog niet zoals thuis, maar dat komt zeker en vast.
Over shirtjes met korte mouwen gesproken, laten we het nog maar eens over het weer hebben. Terwijl er berichten van sneeuw in België komen en in NL al bijna geschaatst kan worden, is het hier overdag nog steeds 30+ graden. Welliswaar een klein +je, maar dat geeft helemaal niets. Helemaal goed.
Maar nadat ik vorige week voor het eerst bewolking gezien heb, regende het ineens deze week. Echt waar! Ben ik daarvoor helemaal naar hier gekomen??? Het begon zachtjes te regenen en het bleef eigenlijk ook zachtjes regenen, niet verkeerd. Een groot verschil met de NL-se en BE-se bouwvakkers is, dat de mensen hier niet gelijk bij de eerste druppels naar de keet rennen en om regenverlet schreeuwen. Of overdrijf ik nu? Wat de mensen hier wél doen is eerst de leidinggevende (jawel, mij dus!) een droog plekje aanbieden alvorens ze zelf gaan schuilen. Misschien een inspiratie voor de NL-se en BE-se bouwvakkers?
’s Avonds koelt het nu lekker af naar zo’n 22 graden. Wel wat frisser dan in augustus (ik herinner me de 35 graden en die verschrikkelijke vochtigheid ’s avonds nog erg goed), maar nog steeds zeer goed te doen met een shirtje en op m’n slippers. Volgens sommigen is het heerlijk om de NL-se seizoenen te hebben. Daar ben ik het dus helemaal NIET mee eens! Wat dat betreft verheug ik er me zeker NIET NIET NIET op om terug te komen. Na 4 maanden hier heb ik een allergie gekregen voor temperaturen onder de 20 graden. ‘k Hoop dat ik ‘t 2 weken volhou in NL.
En vanavond heb ik voor het eerst sinds weken weer eens een rondje hard gelopen rondom het park vlakbij het Guesthouse. En nu zit ik dus lekker op het terras buiten het Guesthouse te internetten. Over enkele ogenblikken zal m’n spaghetti bolognaise geserveerd worden, nog steeds de lekkerste in Dubai. Jazeker, erg vervelend allemaal.
Tot later.
27 November 2005 - 20:16
Karin:
Zo, je hebt weer een hoop moois te vertellen.
Nee, jij zal je niet vervelen met al die tv-zenders. En is er niks op tv, dan heb je wel genoeg andere leuke dingen te doen.
Fijn dat je vakantie nu vast staat, wij kijken er ook naar uit.
Over de nieuwe ontwikkelingen in Dubai hebben we al meerdere tv-programma's gezien. Echt ongelooflijk, je kan het zo gek niet bedenken of Dubai heeft het of maakt het. Tja, je moet wat doen met je geld.
Jammer dat jullie mascotte dood is, als dat maar geen ongeluk brengt... Ik zie ze hier trouwens ook regelmatig, zowel in levende lijve zoekend naar een prooi als aangereden langs de weg liggend.
Regen in Dubai, dat was zeker wel effe lekker? Beter dan sneeuw en vriezen zoals hier. Jouw bezoek hier zal qua temperatuur wel tegenvallen, maar dan is het ook weer lekker om terug te gaan.
Tot horens.
groetjes je zussie -
29 November 2005 - 17:11
Frans Walraven:
29-11--18.19 uur
Werkvriend, bedankt weer voor je leuke onderhoudende stuk tekst.
Ik denk wel dat je de best typende uitvoerder van NL bent anders kom je niet aan zulke stukken tekst.Mijn vraag is of er ook twijfel bestaat bij de keuze van de zenders of trek je letterlijk en figuurlijk toch weer naar die ene zender.
heijmans nieuws:
Vandaag weer 2 sr. projektleiders ontslag genomen. Ze moesten een loyaliteits verklaring ter ondersteuning van de plannen van de directie tekenen en dat hebben ze geweigerd.
Ik heb nu geen pl en geen wvb meer!!! Wordt weer een interessante periode.
Of ik kan altijd nog an jou vragen of je in Nederland blijft.
Wat betreft de investeringen daar er zijn innderdaad megacontracten ondertekend
van Oord gaat de 3e palm aanleggen en BOsKalis en Demul hebben ook een zo een megacontract ondertekend voor het verwerven van land in zee.
Ik zal de volgende keer meer vertellen over die contracten want ik moet eten.
Groet Frans -
29 November 2005 - 18:12
Frans Walraven:
na het eten:
Van Oord spuit voor 2.5 miljard euro kunstmatig eiland op in Dubai.
Op het eiland een stad van500.000 inwoners.
18km lamg en 9 km breed.
1 miljard kuub zand en 40.000.000 ton steen.
10 sleephopperzuigers en 3 speciale stenenstorters. 8 jaar werk.
Nog een keer de Cobouw: BOOMING BUSINEES in golfstaten
Bos Kalis en Demul 1,7 miljard voor een LNG terminal.
In uitvoering:een eiland in devorm van een croissantje in Bahrein.
In Quatar een nieuw vliegveld in Doha.
Je kan je levensloop en zorgtoeslag regelen daar Groet Frans. -
30 November 2005 - 20:07
Nadine:
hallo michel,
'dat zakdoekje zwaaien' ken jij daar de belgische
betekenis niet van ... ???
nou dat is gewoon als wij vinden dat de hollanders
genoeg bier op onze kosten
gedronken hebben ?
heb je dat niet gesnapt, dat ze jou uitzwaaiden ?
...
grapje hoor, maar eerlijk gezegd vind ik het wel leuk gevonden van mezelf
en je kent me hé .. dat denk ik toch ...
ik hoop dat ik nu geen lading boze reacties krijg van al die landgenoten van jou die deze website volgen
nog veel plezier ginder en
hard werken hé
groetjes