1 Muharram 1427 Anno Hijra - Reisverslag uit Dubai, Verenigde Arabische Emiraten van Michel Mulder - WaarBenJij.nu 1 Muharram 1427 Anno Hijra - Reisverslag uit Dubai, Verenigde Arabische Emiraten van Michel Mulder - WaarBenJij.nu

1 Muharram 1427 Anno Hijra

Door: Michel Mulder

Blijf op de hoogte en volg Michel

17 Februari 2006 | Verenigde Arabische Emiraten, Dubai

De islamitische jaartelling heeft zijn oorsprong in het jaar dat de ‘Hijra’ (emigratie vertaald) plaatsvond, het moment dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen Mekka verlaten en zich in Medina vestigen. Het nieuwjaar volgens de islamitische kalender -1 Muharram 1427 Anno Hijra- is dit jaar op ‘onze’ 31 januari. Helemaal goed, want voor ons is het een extra vrije dag! En dat is best lekker!

En wat doe je zoal op zo’n vrije dag? Al geruime tijd hebben we het erover om eens met een collega in Fujeirah af te spreken. Zo gezegd, zo gedikkiedaan en aldus zijn we het ‘wilde’ nachtleven van de Oostkust gaan verkennen. WAUW! Wat een ervaring! Dat er niets te vergelijken valt met Dubai wisten we natuurlijk al. Maar dat er in Fujeirah, de metropool van de Oostkust, zó weinig te beleven was hadden we niet gedacht. We hebben zo ongeveer alle bars en discotheken in Fujeirah gezien, zo’n 5 stuks! Wat wel heel erg leuk was dat er een kleine internationale groep van expats is. Het is daardoor ‘ons kent ons’ wat wederom een enorm verschil is met het oppervlakkige Dubai, zeer zeker in positieve zin. Leuk om Fujeirah bij nacht gezien te hebben, maar wekelijks zullen we er niet komen.

Laat ik toch even wat nader ingaan op het hoogtepunt van de avond: een Arabische bar met een podium vol Libanese danseressen. Traditioneel geklede Arabieren komen in dit rokerige hol in het centrum van Fujeirah om van drank, rookwaar en de vrouwen te genieten. Niets ranzigs, de Libanese dames bleven keurig aangekleed. En als de lokale Arabier de dame aantrekkelijk vindt, klimt ‘ie het podium op, hangt een bloemenkrans om haar nek en strooit met een ongelooflijke coole blik biljetten van één dollar over de dame in kwestie. Zijn toffe vrienden blijven hard lachend en hard klappend op hun stoel achter. Dan schiet er ineens uit het niets een Indiër het podium op om deze dollars voor de danseres op te pakken; een echte dame hoeft natuurlijk niet zelf te bukken… Goed, we zijn weer een ervaring rijker…

Op mijn nieuwe zanderige en stoffige klus hebben we vorige week de eerste grote stort gehad: de fundering van één van de silo’s, zo’n 2400 kubieke meter gewapend beton. Met 4 betonpompen en aanvoer van 4 betoncentrales is er zo’n 180 kubieke meter per uur gestort.

Vooraf was er de aftrap van het werk, of zoals op de officiele uitnodiging stond: “Inauguration of the project according to Islamic Tradition”. Zo werden er dus een 10-tal lieve, schattige, wollige lammetjes ritueel geslacht! Onder de ogen van ons en zo’n 300 bouwvakkers zijn deze beestjes in stukken gehakt. De lokale sheikh alsmede de hoofd van politie en andere hoogwaardigheidsbekleders waren uitgenodigd, geheel volgens de geldende etiquette. Ik moet eerlijk bekennen dat het doorsnijden van de strot van deze schattige beestjes me eigenlijk niet zoveel deed. Bèèhhèèèèhhhèèèhhhh… Bèèhhèèèèhhhèèèhhhh… De lammetjes zijn uiteindelijk in kleine stukjes onder de arbeiders van de bouwplaats verdeeld. Wat zal er de volgende dag veel lams-curry gegeten zijn op de site!

De stort zelf was voor mij een heel nieuwe ervaring. Vanaf de voorbereidingen op de dag zelf tot en met de laatste kubieke meter beton zo’n 27 uur achtereen gewerkt. Weer eens wat anders, tot op heden waren m’n dagen slechts zo’n 12 uur. Niet geheel vreemd was ik na die dag helemaal gesloopt, maar slapen kon ik niet. Nog geheel gespannen en vol adrenaline heb ik geen oog dicht gedaan. Maar in ieder geval was het een goede testcase, want er volgen nog meer van deze ‘funderinkjes’.

Na mijn verlof lijkt de tijd nog sneller te gaan hier. Komt natuurlijk vooral door de lange dagen die ik nu maak. Het ontbreekt daardoor nog wel eens aan het onderhouden van de contacten. Daarbij is er minder tijd om van de lokale geneugten te genieten. Dat blijkt misschien al uit de frequentie waarop nu berichten op deze site verschijnen. Desalniettemin biedt de nieuwe klus voor alsnog voldoende uitdaging om het vol te houden.

Nog enige actuele informatie over het weer. Vorige keer meldde ik nog de lokale koudegolf. Maar nu door een wester woestijnwind is er al ruim een week een enorme hitte, ongekend voor de tijd van het jaar. Al dagen is het ruim 35 graden en is het zelfs ’s nachts niet kouder dan een graad of 22. Leuk voor diegene die binnenkort langskomen, maar om te werken is het best weer even wennen na zo’n comfortabele winter…

Tot de volgende!

• 17 Februari 2006 - 14:25

Lesley:

Gezellig zo'n verhaal over lieve lammetjes die geslacht worden...gelukkig kan ik er in Landsmeer nog een hoop in levende lijve zien! Toch wel erg schattig.

Ik ga ff een weekje skiën in Gerlos met Chantal!!! Dus zal je daarna eens op de hoogte stellen van de avonturen die we daar hebben beleefd! Op naar de sneeuw!

Lesley

• 19 Februari 2006 - 09:47

Nadine:

hoi michel,
    waar zit je nu eigenlijk en wat ben je aan het bouwen, want ik kan niet goed volgen (waarschijnlijk niet goed opgelet ? )is je brug dan al af ?
    groetjes
    nadine
    ps ik ben weeral volop bezig om mijn vluchten voor de volgende zomer en
    wintervakantie te boeken, maar dubai zit er voorlopig nog niet in, dus hou het daar nog wat vol, misschien geraak ik er ooit wel

• 20 Februari 2006 - 09:32

Loekie:

hallo michel
    we blijven met belangstelling je avonturen volgen. het is rustig in nederland. alles is naar de wintersport dus lekker stil op de weg.fleur is met school naar de sneeuw geweest dus wij slaan een jaartje over.het lijkt me dat als je in zo'n andere omgeving bent dat nederland niet meer zo je interessant is.het leven hier is voorspelbaar. iedereen laat nu z'n hondje uit en gaat zo aan de koffie. dat hebben ze daar zeker niet...hondjes...
    ik heb lekker vakantie dus genieten van het nietsdoen.hartelijke groet uit een bewolkt nedeland. karel en loekie

• 23 Februari 2006 - 07:48

Karin:

Beter laat dan nooit, meestal ben ik de eerste met reageren, maar dit keer kwam het er niet van.
    Tja, die lammetjes, ik eet ook dagelijks vlees dus ik zal er maar niks van zeggen.
    Je doet echt op allerlei gebied ervaringen op daar. Leuk hoor zoveel variatie, daardoor is het ook uit te houden, want die (te) lange werkdagen zijn slopend.
    Ondertussen heb je gezelschap van Iris, gezellig. Daarna effe een weekje rust en dan.... komen wij, yeah!
    groetjes

• 01 Maart 2006 - 09:03

Corina:

Hoi mich,

dacht opeens nu hbe ikwel erglang niets van je gehoord. En inderdaad 3 berichten niet ontvangen.... Dus wil je me weer even op de contactenlijst zetten (of was hier opzet in het spel....).
    Kwam vorige week (of alweer een weer daarvoor) bij toeval je ouders tegen. En ik zo 't idee dat ze ondertussen al in Dubai zijn gearriveerd. Leuk om ze even gesproken te hebben en dat het goed gaat! Doe ze de groeten (natuurlijk ook je zus en michel) en heel veel plezier met elkaar!!! groetjes corina

• 02 Maart 2006 - 11:04

Ronald:

Hai Michel,
    De foto's van de geslachte lammetjes heb ik maar niet door mijn kleuters laten bekijken!!
    Om je jaloers te maken: vorige week had ik ruim een week vrij!!! 27 uur werken noemen wij toch slavenarbeid?! Echter, ik blijf zeggen: ik de vrije tijd, jij het geld!!! Tenminste, dat hoop ik wel voor je! Van de fa. Guis tot op heden niets meer gehoord!!! Groeten van Ronald.

• 06 Maart 2006 - 08:00

Ronald:

Hallo Michel er is lekkage aan gebouw Vigilantis het water stroomt via de spouw naar binnen ook waar de kozijnen zijn afgekit

Kunnen we daar één afspraak overmaken volgende week woensdag geintje

Alles goed aan die kant van het water

Bij jullie zou het ideaal zijn zoveel water uit de muren

Toch zonde dat het niets is geworden met strabag op zuidplein nu is dura vermeer daar bezig voor één paar miljoen

• 14 November 2012 - 17:39

Swk: